There are no translations available.

Söndagar i oktober kl 15.00 ordnas en serie föreläsningar på temat emigration i Kapellet. Föreläsningarna arrangeras i samarbete med studieförbundet Bilda.

Pris 50 kr/gång (Swish eller kontant), biljettköp vid entrén, förbokning behövs ej (först till kvarn).

 

aps logo 0

Sö 6/10 kl 15.00
Andrew Petersons dagböcker– grunden till Wilhelm Mobergs Utvandrarromaner  

Andrew Peterson (Anders Pettersson) emigrerade till Nordamerika 1850 och skrev dagbok från överfarten samt under hela sitt liv som nybyggare i Minnesota. Andrew Petersonsällskapet har renskrivit Andrews dagböcker och kassaböcker, som gav Wilhelm Moberg källmaterial när han skrev sina utvandrarromaner.
Jan Hermelin från Andrew Petersonsällskapet berättar om Andrews liv, samtid och omgivningar och visar en del av det musikaliska bildspelet “Utvandrarna till Sista brevet hem”.

 

PClogga

Sö 13/10 kl 15.00
Den digitala, talande duken berättar

Den stora utvandringsvågen från Sverige till Nordamerika tog fart under 1840-talet. Med hjälp av en digital, talande duk låter vi dig möta några utvandrarpionjärer, bland annat Peter Cassel, som avseglade mot Amerika år 1845 med ett sällskap på 21 personer.
Peter Casselsällskapet berättar.

 

Fredrik.Mejster 2

Sö 20/10 kl 15.00
Bakom kulisserna på TV-programmet “Allt för Sverige”

Med över 1,5 miljoner tittare har SVT:s “Allt för Sverige” kommit att bli ett av Sveriges mest populära TV-program. Vid flera tillfällen har produktionen även besökt friluftsmuseet. Det är en känslosam resa, där tävlingar och kulturkrockar blandas med hjärtknipande släkthistorier. Släktforskaren Fredrik Mejster, Uppsala, som har arbetat med programmet sedan 2014, berättar om hur deltagarna väljs ut, hur släktforskningsarbetet går till och hur man får fram allt material till deltagarnas skattkistor. Han berättar också lite om inspelningarna och vad som inte kommer med i TV.

 

20180504 115652 2

Sö 27/10 kl 15.00
Farfar i USA och emigrationsmotverkan i Linköping

Linköpingskännaren Joakim Johansson berättar om sin farfar Georg, som var en sen emigrant och om egnahemsrörelsen kring sekelskiftet 1900, som ville få svenskarna att stanna kvar i Sverige.
Ekholmen vid Linköping var ett av de första egnahemsområdena i Sverige.

 


Share

Skriv ut