There are no translations available.

glink41

För läraren

Som lärare kan man besöka Frilufsmuseet Gamla Linköping på egen hand eller tillsammans med museets pedagoger. På den här sidan får du tips om vad ni kan göra under ert besök.

 

 

Jakten på Vätten - ett barn och familjespår i stadskvarteren

I Jakten på Vätten får du gå på upptäcksfärd i friluftsmuseets stadskvarter och lösa ett spännande uppdrag. Passa på att se och lära mer om livet i en småstad för hundra år sedan.
Spåret är lättillgängligt året runt, oavsett örviga öppettider. Kartan kan du hämta i Infomagasinet, Handelsboden och i den röda lådan utanför Bryggaregården.

Tid: ca 45 minuter

Lättillgängligt för personer med funktionsnedsättning: Observera att det förekommer grusgångar, kullersten och smalare vägar på området.
Det finns möjlighet att genomföra spåret genom att gå på utsidan av trädgårdar och dylikt. Det är också möjligt att undvika trappor i genomförandet.

För mer information kontakta Lotta Jerndal: 013-20 68 14

Ladda ned pdf, Jakten på Vätten

Om du vill se svaret på uppdraget redan nu. Kan du se svaret här i länken

 

Stadshistorisk utställning

I Curmanska magasinet visas den stadshistoriska utställningen "Historiskt magasin – 300 år av nyheter från Linköping". Utställningen skildrar dramatiska händelser, viktiga personer, mode och tidsanda från år 1700 och framåt.

Som lärare kan du besöka utställningen på egen hand eller boka en visning. Vill du besöka utställningen tillsammans med dina elever behöver ni inte förboka, utan kan komma när det passar er. Utställningen är handikappanpassad och det finns en handikapptoalett på ovanvåningen.

Öppet mån-fre kl 10-17 (torsdagar till kl 20), lör-sön kl 11-16 under terminstid. För mer information: 013-12 11 10

 

Skogsstigen i Vallaskogen

Vid nio olika stationer får man på ett pedagogiskt och spännande sätt och med alla sinnen - syn, känsel och hörsel  - lära sig mera om djur och natur.
Man kan t ex krypa ner i ett grävlingsgryt, känna igen spår och bajs från olika djur, lära sig känna igen olika trädslag och träffa vildsvin och kor i naturlig storlek.

Ett av Skogsstigens främsta syften är ge alla en möjlighet till upplevelser av naturen och i naturen. Stigen är särskilt anpassad för funktionshindrade och fungerar bra både för barn och vuxna. Stigen, som är ca 1,2 km lång, följs av en sarg som skall ledsaga synskadade längs stigen som inramar den stora beteshagen.  

 

Lärarhandledningar

Det lärarhandeldningar, som handlar om staden och livet förr. Du kan använda dessa tillsammans med dina elever för att upptäcka Friluftsmuseet Gamla Linköping och lära om historia. 

Ladda ner en pdf med lärarhandledningen och tillhörande karta här

 

Se på film inför ert besök

2009 gjordes en film om friluftsmuseet, som berättar om hur museet kom till och beskriver några miljöer. Filmen är 8 minuter lång och fungerar för såväl barn som för undomar och vuxna. Den är en bra introduktion inför ert besök i Gamla Linköping.
Se filmen

 

Linköpings historia på nätet

Man kan på ett enkelt sätt lära sig mer om Linköpings historia på hemsidan inkopings historia.se! Här finns en tidslinje, där många av de föremål som passerat förbi under årtusendena visas. Klicka på bilderna för att lära dig mer om föremålen.

Linkopingshistoria.se har producerats i samarbete mellan Centrum för lokalhistoria vid Linköpings universitet, Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum och Östergötlands museum.

Läs mer

 

Besök djuren på Valla gård

På Valla gård har vi inte bara hästar utan även getter och andra smådjur, t ex kaniner, höns och marsvin. På sommaren återfinns alla djuren utom marsvinen i hagarna rund Lill-Valla lekpark. På vintern finns de inomhus i den gamla delen av Vallastallet.

 

Äta matsäckl

Du kan ta med egen matsäck är du besöker friluftsmuseet. Det finns gott om platser där du och din klass kan slå er ner och äta den.

Läs mer

 


Share

Skriv ut